Collegeprioriteit Duurzaamheid

Resultaat 2023

Status

Programma Duurzaamheid Steenbergen

MeerjarenUitvoeringsprogramma Isolatie in het kader van het Nationaal Isolatieprogramma (NIP)

Coördinerend wethouder

Wethouder Remery

Doelstelling

In het verdrag van Parijs hebben 195 landen afgesproken om in 2050 de stijging van de wereldtemperatuur te beperken om de klimaatdoelstellingen te halen. Wij voelen hierin een sterke lokale verantwoordelijkheid. Naast een beperking van de stijging van temperatuur, speelt ook het aanpassen aan klimaat een rol. Beperken is immers niet hetzelfde als nul. Aanpassen aan de toekomst dus. Niet alleen wat betreft klimaat. Ook aanpassen aan de gevolgen van steeds schaarser wordende fossiele brandstoffen, gebruik maken van circulaire bouwmaterialen en leven in harmonie met een bio-diverse natuur.

De gemeente Steenbergen wil een leefbare gemeente zijn, voor mens en dier. Een gemeente waar duurzame energie-, water-, voedsel-, grondstoffen-, en afvalkringlopen vanzelfsprekend zijn in een samenhangende duurzame samenleving. Een samenleving in balans economie, ecologie en de mens.

Bovendien wil de gemeente Steenbergen haar sterke positie in de voedselvoorziening uitbouwen. Uitgroeien tot hét wereldwijde kenniscentrum - en als zodanig internationaal worden herkend - voor het verkorten van de voedselketen en de omslag naar een groene, plantaardige toekomst.

In 2023 worden een Programma Duurzaamheid Steenbergen en vier Uitvoeringsprogramma’s opgeleverd, te weten:

a. Energieneutraal Steenbergen

b. Klimaatbestendig Steenbergen

c. Circulair economisch Steenbergen

d. Biodivers Steenbergen

Programma Duurzaamheid Steenbergen

Toelichting

De eerste stap die moet worden gezet is het ontwikkelen van een gedragen en integraal duurzaamheidsbeleid. De uitvoeringsprogramma’s worden vervolgens hiervan afgeleid.

Stand van zaken

Het beleidskader wordt in april 2024 voor besluitvorming aan de raad aangeboden. 

Uitvoeringsprogramma’s voor de vier deeltrajecten:

a. Energieneutraal Steenbergen

b. Klimaatbestendig Steenbergen

c. Circulair economisch Steenbergen

d. Biodivers Steenbergen

Toelichting

Met het opstellen van de uitvoeringsprogramma’s is nog niet gestart. Hiervoor is eerst het Programma Duurzaamheid nodig.

Stand van zaken

Er worden al een groot aantal activiteiten uitgevoerd op de vier deelonderwerpen, waaronder de vervolgaanpak van de Transitievisie Warmte en het Meerjarenuitvoeringsprogramma in het kader van het NIP (zie ook hieronder).

De uitvoeringsprogramma’s zijn in ontwikkeling en worden in kwartaal 2 van 2024 opgeleverd.

MeerjarenUitvoeringsprogramma (MJUP) Isolatie in het kader van het Nationaal Isolatieprogramma (NIP)

Toelichting

In het kader van de afspraken in het klimaatakkoord zijn gemeenten verplicht om een MJUP Isolatie te maken. Op basis hiervan worden in combinatie van de Uitwerking van de Transitievisie Warmte per kern/wijk gedetailleerde uitwerkingen gemaakt om met name bestaande woningbouw beter te isoleren en alternatieven te bieden voor verwarming door middel van het verbranden van fossiele brandstoffen. In dat kader kan dan ook gebruik worden gemaakt van rijkssubsidieregelingen. Het MJUP is een belangrijke stap in het behalen van ons doel om in 2030 voor 50% energieneutraal te zijn.

Stand van zaken

Het MJUP NIP is in het tweede kwartaal van 2023 opgeleverd. In kwartaal 4 van 2023 is het aanbestedingsdocument opgesteld. Deze wordt in kwartaal 1 2024 opengesteld. 

Ook is in 2023 opdracht verleend voor de uitvoering van het soortenmanagementplan (SMP). Dit is nodig om te voldoen aan de flora en faunawet, wat een vereiste is voor het uitvoeren van bepaalde isolatiemaatregelen. De uitvoering van het SMP wordt in 2024 opgepakt. Zonder de uitvoering van het SMP kan het MJUP NIP niet (volledig) worden uitgevoerd.

Jaarrekening 2023

In de begroting 2024 is aangegeven dat het duurzaamheidsbeleid en de uitvoeringsprogramma’s niet meer in 2023 worden opgeleverd, maar in kwartaal 1 of 2 van 2024. Deze planning is nog steeds actueel. In kwartaal 2 van 2024 worden het duurzaamheidsbeleid en de vier uitvoeringsprogramma’s opgeleverd.

Voor de inhuur van een programmamanager is in 2023 € 68.970 uitgegeven. Het beschikbare budget was € 100.000. De reden van onderbesteding is het pas laat aan kunnen trekken van een programmamanager.

Financiële verantwoording collegeprioriteit

Omschrijving

Begroting 2023

Rekening 2023

Verschil

Toelichting

Duurzaamheid Programmamanager 1 fte (inhuur)

100.000

68.970

31.030

Dekking via SPUK CDOKE

Duurzaamheid Beleidsadviseurs overig

pm

Totaal

100.000

68.970

31.030

Voortgang acties uit de begroting 2023

In de begroting 2023 zijn voor deze collegeprioriteit de volgende acties opgenomen:

Onderwerp/ Prioriteit

Actie voor 2023

Stand van zaken 31 december 2023

Status

Prioriteit Duurzaamheid

Wij herijken het uitvoeringsprogramma Duurzaamheid.

Het Programma Duurzaamheid is in de afrondende fase en wordt in kwartaal 2 2024 afgerond en aangeboden aan de raad.

Prioriteit Duurzaamheid

Wij onderzoeken het instellen van een adviescommissie duurzaamheid.

De Duurzame Denktank is opgenomen als onderdeel van het Programma Duurzaamheid. Zodra het programma is vastgesteld zal deze worden ingesteld.

Prioriteit Duurzaamheid Pijler 1: Energietransitie

Wij starten met de wijkplannen Transitievisie Warmte.

In kwartaal 4 van 2023 is een warmteregisseur/projectleider warmtetransitie aangetrokken. In kwartaal 1 en 2 van 2024 werken we een aanpak uit.

Prioriteit Duurzaamheid Pijler 1: Energietransitie

Wij maken een plan van aanpak voor het verduurzamen van het eigen wagenpark.

We hebben in kwartaal 4 van 2023 een markconsultatie voorbereid om inzicht te krijgen in technische mogelijkheden en kosten. Ook heeft er onderzoek plaatsgevonden naar energiegebruik en behoefte op de gemeentewerf. De marktconsultatie en onderzoek worden in kwartaal 1 van 2024 afgesloten waarna we (indien noodzakelijk) met een voorstel naar de raad zullen gaan.

Prioriteit Duurzaamheid Pijler 2: Klimaat

Wij gaan het gesprek aan met onze omgeving over het klimaat (KlimaatPraat).

De gesprekken zijn in 2023 afgerond en deze input is meegenomen in het programma duurzaamheid. In de uitvoeringsfase van het programma zal op projectniveau gericht participatie plaatsvinden waar nodig.

Prioriteit Duurzaamheid Pijler 2: Klimaat

Wij leveren een klimaatstrategie op.

De klimaatstrategie is een onderdeel van het programma duurzaamheid en vervat in de thema's biodiversiteit en klimaatadaptatie.
De groenblauwe structuur- en ambitiekaart vormt de leidraad voor het uitvoeringsprogramma en geeft inzicht in de kansen voor groen en blauw ontwikkeling. Deze wordt in kwartaal 2 van 2024 opgeleverd.

Prioriteit Duurzaamheid Pijler 2: Klimaat

Wij werken aan het verbeteren van de waterkwaliteit volgens de Kader Richtlijn Water.

Dit is een doorlopende actie.

Prioriteit Duurzaamheid Pijler 3: Circulaire Economie

Wij gaan verder met de resultaten van het onderzoek aanbestedingstrategie afval.

nvt

nvt