Collegeprioriteit Actieplan Wonen

Resultaat 2023

Status

1. Overzicht mogelijke instrumenten voor college omtrent sturing van de woningopgave, verdeeld naar direct toepasbaar en nieuwe beleidsinstrumenten

2. Locatiekeuze flexibele woonvormen

Coördinerend wethouder

Wethouder Baali

Doelstelling

Het Actieplan Wonen maakt het gehele scala aan instrumenten inzichtelijk (fase 1) en geeft daarmee de bouwstenen voor het actualiseren en aanpassen van het woonbeleid. Dit laatste wordt gecombineerd met het spoor van het opstellen van woonzorgvisies per kern. Met als kader de afspraken in de Woondeal 2022 t/m 2030 met een uitvoeringsprogramma (uitvoeringsprogramma=actualisering actieplan wonen) .

Toelichting

Op weg naar het Actieplan worden de volgende stappen gezet:

  1. Overzicht van de mogelijke instrumenten voor het college omtrent sturing van de woningopgave, verdeeld over direct toepasbaar en nieuwe beleidsinstrumenten.
  2. Vertaling naar woonbeleid en integratie met Woonzorgvisie te samen met een Uitvoeringsprogramma, alsmede;
  3. een locatiekeuze flexibele woonvormen en realisatie daarvan. Er wordt een locatieonderzoek uitgevoerd om zicht te hebben op de mogelijkheden om op korte en langere termijn de bouw van ten minste 100 flexwoningen te realiseren.

Stand van zaken

Toelichting stap 1; Op 14 augustus 2023 is het actieplan wonen vastgesteld, waar o.a. een overzicht in is opgenomen over de verschillende sturingsinstrumenten.

Toelichting stap 2; Het ontwerp van de woonzorgvisie is in november 2023 ter inzage gelegd, inclusief een voorgestelde aanpassing van het actieplan.

Toelichting stap 3; Het locatieonderzoek is op 4 april 2023 afgerond en vervolgens toegestuurd naar de woningstichtingen Stadlander en Woonkwartier Er hebben gesprekken plaatsgevonden over de ontwikkeling met Stadlander en Woonkwartier. Met Woonkwartier is de voortgang planvorming vrij ver gevorderd. Met Stadlander loopt het traject om Flexwoningen te realiseren moeizamer.

Jaarrekening2023

Er zijn geen extra uitgaven gedaan i.v.m. met het actieplan wonen. Wel zie er extra middelen € 85.188 uitgegeven voor het eenmalig inhuren van capaciteit voor het volgen van ruimtelijke procedures. Het instellen van het meldpunt wet goed verhuurderschap, één van de actiepunten heeft met eigen ambtelijke capaciteit plaatsgevonden. De enige externe kosten die gemaakt zijn, zijn vertaalkosten naar Roemeens, Pools en Engels voor degene die een melding willen indienen. Vanuit het rijk zijn voor de uitvoering Wet goed verhuurderschap middelen beschikbaar gesteld.

Financiële verantwoording collegeprioriteit

Omschrijving

Begroting 2023

Rekening 2023

Verschil

Aanvulling RO capaciteit voor vrijmaken projectleider

65.000

85.188

-20.188

Onderzoeksbudget

15.000

-

15.000

Totaal

80.000

85.188

-5.188

Voortgang acties uit de begroting 2023

In de begroting 2023 zijn voor deze collegeprioriteit de volgende acties opgenomen:

Actie voor 2023

Stand van zaken 31 december 2023

Status

Wij stellen een Actieplan Wonen op en starten met de uitvoering daarvan.

gereed en afgerond

Wij stellen woonzorgvisies op, te beginnen met Steenbergen en Dinteloord. Deze zijn in het tweede kwartaal gereed (worden later opgenomen in de ontwikkelplannen, zie prioriteit Ontwikkelplannen).

Niet gereed in 2023 omdat de resultaten van het regionale woningmarktonderzoek later werden opgeleverd dan gepland.

Wij zetten bij lopende projecten extra in op woningen voor nestverlaters, starters, ouderen en andere bijzondere doelgroepen.

Wordt uitgevoerd

Wij dringen bij projectontwikkelaars aan op het gebruik van de KoopStart-regeling.

Wordt gedaan indien van toepassing